כל משרד וכל בית עסק מפתחים עם השנים את שיטות העבודה שלהם ואת הנהלים המסייעים להסדיר את שגרת העבודה היומיומית. ישנם עסקים ותיקים שבהם נהוגה למשל אותה צורת עבודה מאז הקמתם.
אלא שמהפכת המחשוב הובילה לשינוי משמעותי באופן שבו פועלים מרבית בתי עסק, וכיום אין כמעט מנהל עסק שאינו נעזר בשירותי מחשוב מסוג זה או אחר. גם שירותי המחשב מתחדשים ללא הרף, וכיום הנטייה היא לעבור לעבוד באמצעות פתרונות ענן, ועל כך, במאמר הבא.
בעידן הדיגיטלי, פתרונות ענן הפכו לחלק בלתי נפרד מעולם העסקים והטכנולוגיה. הפתרונות הללו מאפשרים לחברות ולארגונים יותר פרודוקטיביות, שיפור ביצועים וצמצום עלויות. בהמשך נבחן היבטים שונים, נרחיב על Paas, על Iaas, וכיצד יוכלו לסייע פתרונות הענן לעסקים בעת שיפור הפעילות שלהם.
מהם פתרונות ענן
על מנת להבין מהם פתרונות ענן וכיצד ניתן להסתייע בהם בעבודת היום-יום, חשוב קודם כל לאפיין את אופן העבודה המשרדית כפי שהייתה עד כה.
בטרם כניסתם של שירותי הענן לשימוש, לכל עובד הייתה עמדת עבודה אישית שבה היו מותקנות התוכנות הנחוצות. אם העובד היה נדרש להעביר קובץ כלשהו לעובד אחר בחברה, היה עליו לשלוח קובץ זה באמצעות הדוא"ל.
במקרים אלו ייתכנו מצבים רבים כגון עיכוב בשליחת הדוא"ל (אם מדובר בקובץ גדול), וכך גם נושאים דחופים היו מתעכבים. גם גיבוי המידע היה עניין מורכב יותר, ובדרך כלל, אחת לשבוע לדוגמה, היה הגיבוי מבוצע בכונן המיועד לצורך זה בדיוק.
אך כיום, שירותי הענן הופכים את הפעולות הללו, שיתוף מידע וגיבוי, ועוד פעולות רבות נוספות, לפשוטות הרבה יותר.
שירותי הענן (cloud computing) מאפשרים ליצור סביבת עבודה באמצעות התחברות לשרתים, כאשר גם התוכנות שבהן משתמש העובד נמצאות בענן. כל שהעובד נדרש לעשות הוא להתחבר באמצעות שם משתמש וסיסמה, וכבר הוא נמצא בסביבת העבודה.
מה זה Paas
מה זה בעצם Paas? ראשי תיבות של Platform as a Service. זהו מודל שירות אשר מציע פלטפורמה לפיתוח, ניהול יישומים והפעלה דרך הענן. הפלטפורמה כוללת בין היתר גם את כל הכלים והתשתיות הנדרשים לפיתוח תוכנה, כולל מסדי נתונים, שרתים ואף כלים לפיתוח וניהול.
פתרונות ענן מסוג זה מאפשרים למפתחים להתמקד בפיתוח יישומים ובכתיבת קוד, לצד חיסכון בזמן ובמאמץ ניהול התשתית.
השימוש בפתרון זה אף מתאים במיוחד עבור עסקים אשר מעוניינים לפתח ולהפעיל יישומים ביעילות ובמהירות. פלטפורמות אלו מספקות את ארגז הכלים הנדרש עבור ביצוע עבודות פיתוח בצורה יעילה, לרבות כלים עבור בדיקות ושחרור גרסאות וניהול גרסאות.
על ידי כך למעשה עסקים יכולים להתמקד בפיתוח מוצרים ושירותים חדשניים, ובכך להשאיר את ניהול התשתיות לצוותים המיומנים של ה-PaaS.
מה זה Iaas
מה זה Iaas? ראשי תיבות של Infrastructure as a Service. זהו מודל שירות אשר מציע תשתיות מחשוב כשרות דרך הענן. בהתאם למודל זה, מספקים ספקי הענן גישה למשאבי מחשוב כמו למשל שרתים, רשתות ואחסון, בהתאם לדרישה.
משתמשים יכולים להגדיר ולהפעיל סביבות עבודה וירטואליות ובהתאם לשלם רק עבור המשאבים בהם מבצעים שימוש בפועל. פתרונות ענן מסוג Iaas מאפשרים גמישות מירבית בכל הנוגע לניהול תשתיות. הם מעניקים לעסקים את השליטה המלאה על מערכות המידע שלהם.
השימוש בפתרון מסוג זה מתאים לבעלי עסקים אשר זקוקים למשאבי מחשוב גמישים וליעולת להרחיב / להקטין את התשתית בהתאם לצרכים המשתנים מעת לעת.
קצת על אבטחת מידע
מה זה אבטחת מידע? מדובר במכלול נהלים ומכלול אמצעים אשר מיועדים לספק הגנה על המידע הרגיש שלכם מפני שיבושים, מחיקות, גניבות ואף גישה שאינה מורשית. בשירותי הענן, אבטחת המידע בין היתר גם כוללת שימוש בטכנולוגיות לרבות אימות דו-שלבי והצפנה על מנת להבטיח שהמידע המאוחסן בענן יהיה מוגן ככל הניתן.
היתרונות של פתרונות ענן
פתרונות הענן מציעים מגוון יתרונות עבור עסקים, לרבות יעילות, גמישות וחיסכון בעלויות. בזכות השימושים בענן, עסקים רבים יכולים להרחיב / להקטין את התשתית בהתאם לצרכים המשתנים מעת לעת, ולשלם בהתאם לכך רק עבור המשאבים בהם משתמשים הלכה למעשה.
זאת, בניגוד למודל המסורתי של רכישת ציוד ותשתיות פיזיות, אשר כרוך בעלויות גבוהות ובזמן ארוך להקמה וניהול.
כמו כן, פתרונות שירותי ענן לעסקים מאפשרים לבעלי עסקים את האפשרות לשיפור ביצועים ויעילות של מערכות מידע. הפלטפורמות והשירותים המתקדמים שספקי הענן מציעים כוללים בין היתר כלי ניהול, ניטור ואופטימיזציה של מערכות המידע, על ידי כך למעשה מאפשרים לעסקים את מיקסום הפוטנציאל של התשתיות שלהם.
שילוב פתרונות ענן בעסקים
שילוב של פתרונות ענן בעסקים רבים מאפשר לצוותי IT ומנהלים לשפר את היעילות של מערכות המיגע וכן גם את הביצועים. מדובר בתהליך שילוב אשר כולל הגדרה של מדיניות ענן, בחירה של ספקי שירות רלוונטים לצד הטמעת תהליכים וכלי ניהול ואופטימיזציה של מערכות המידע בענן. מדובר בתהליך אשר עשוי לכלול בין היתר גם מעבר מתשתיות פיזיות לתשתית ענן ואף פיתוח יישומים מותאמים לענן.
הטמעה של הפתרונות הללו בעסקים בין היתר גם מחייבת שינוי במדיניות האבטחה וגם בתהליכי העבודה. על עסקים להבטיח שהמערכות שלהם והנתונים שלהם מוגנים מפני סיכונים ואיומים למיניהם ואף לפתח תהליכים עבור ניהול וניטור הביצועים של המערכות בענן. על ידי כך, יכולים עסקים להבטיח מעבר בטוח ויעיל לענן.
יצירת סביבת עבודה קלה ובטוחה
כל מקום עבודה שיעבור לעבוד באמצעות שירותי מחשוב ענן יגלה במהרה כי השלמת משימות היום-יום הופכת לפשוטה הרבה יותר. יחד עם זאת, עובדים רבים, בפרט אלו שהורגלו בשיטת העבודה הקודמת, יתקשו אולי לקבל את השינוי.
על כן, במידה שקיימת מחלקת שירותי מחשוב במשרד, חשוב שהאחראי עליה יקיים הדרכות מסודרות בנושא, וזאת כדי להבטיח את התאמת המשרד לשירותי הענן.
יש להגדיר מחדש את עמדות העבודה של כל העובדים, ולבדוק כי כולם יודעים כיצד להיכנס לסביבת העבודה שלהם באמצעות שם המשתמש והסיסמה.
עובדים הנעזרים בענן גם בכל בקשור לתוכנות, כדאי שיהיה מודעים לכך כי העדכונים בתוכנות ענן מתבצעים באופן אוטומטי ועל כן על העובד להיות ער לשינויים.
עניין חשוב נוסף הוא לוודא כי העובדים מודעים לפונקציית הגיבוי האוטומטי שמאפשרים שירותי פתרונות ענן ולאופציה של שחזור הקבצים במקרים של מחיקתם או במקרה של אובדן מידע; גיבוי זה תלוי במידה רבה גם בנפח הזיכרון העומד לרשות בית העסק, ועל כן יש לבצע בדיקה תקופתית שמטרתה לבחון האם יש צורך בהרחבת נפח זה.
נגישות לסביבת העבודה גם מחוץ למשרד
מלבד יצירת סביבת עבודה נוחה ויעילה במשרד עצמו, שירות פתרונות ענן מאפשרים גישה לסביבת העבודה גם מחוץ למשרד. באופן זה, עובדים שאין באפשרותם להגיע למקום העבודה מסיבה כלשהי, עדיין יכולים לגשת לסביבת העבודה ולהשלים לפחות את המטלות הדחופות ביותר.
מנהל עסק המעוניין להתיר אופציה זו עבור עובדים מסוימים צריך לזכור לבצע את ההגדרות הנדרשות בעמדת העבודה הספציפית. האפשרות של גישה מרחוק לעמדת העבודה יכולה להיות נחוצה גם במצבים שבהם עובדי מכירות מבקרים אצל לקוחות ונדרשים להציג להם נתונים השמורים בסביבת העבודה שלהם.
בשורה התחתונה, שירותי ענן הפכו בשנים האחרונות לכלי מרכזי המשמש כמעט כל עסק. ניתן להיעזר בהם לצורכי גיבוי, שיתוף קבצים, בנייה של סביבת עבודה ועוד. אך על מנת למצות את הפוטנציאל המלא של כלי זה, חשוב לבצע את ההתאמות הנדרשות בבית העסק, ובמידת הצורך, להתייעץ עם גורם המומחה בתחום.
שאלות נפוצות – פתרונות ענן
כיצד בוחרים ספק ענן מתאים עבור העסק?
בחירה של ספק ענן בתחום שירותי מחשוב מצריכה הבנה מעמיקה של צרכי העסק והתאמה שלהם עבור הפתרונות המוצעים. שימו לב, חשוב לבדוק היטב את אמינות הספק, התמיכה הטכנית ורמת השירות, בין היתר גם את ההיבטים הבטיחותיים, מומלץ לבדוק שהם עומדים בתנאי רגולציה.
האם ישנם סיכונים הכרוכים בשימוש בפתרונות הענן?
כמו בכל דבר, גם כאן יש סיכונים. בין הסיכונים העיקריים ישנם איומי אבטחה למיניהם, תלות בספק צד ג', אי עמידה בתקני הרגולציה ועוד. על מנת להתמודד עם הסיכונים הללו, יש להבטיח ולוודא כי אכן הספק נוקט באמצעי אבטחה מתקדמים לצד פיתוח תהליכים וניטור של ביצועי מערכות המידע בענן.
מהם היתרונות של שימוש ב-PaaS לעומת IaaS?
מדובר בשני מודלים שונים של פתרונות ענן, כאשר כל אחד מהם למעשה מגיע עם היתרונות הייחודיים שלו. כך למשל, מודל Paas מציע פלטפורמה לפיתוח, הפעלה וניהול של יישומים על בסיס הענן, וכולל בין היתר את כל הכלים והתשתיות הנדרשים לשם פיתוח תוכנה. דבר זה מאפשר למפתחים להתמקד בכתיבת קוד ובפיתוח יישומים לצד חיסכון במאמצים ובזמן. בנוסף לכך, מודל זה מתאים יותר עבור עסקים אשר רוצים להתרכז בפיתוח היישומים עצמם ולא בניהול התשתית.
לעומת זאת, מודל Iaas מציע תשתיות מחשוב כשירות דרך הענן, לרבות גישה למשאבים כמו למשל שרתים, רשתות ואחסון לפי דרישה. מודל זה מציע ומאפשר גמישות מירבית בניהול התשתיות ואף מעניק שליטה מלאה לעסקים על מערכות המידע שלהם.
הבחירה בין Iaas לבין Paas תלויה בין היתר בצרכים הספציפיים של העסק ובאופי פעילותו.
השמעת המאמר לכבדי ראייה