עם התפתחות הטכנולוגיה בארץ ובעולם, במיוחד מאז כניסת ה-AI לתוך חיינו, כך השתכללו בין היתר גם איומי הסייבר ולצידם האקרים מיומנים, האיומים הפכו והופכים מדי יום ליותר מסוכנים ויותר מתוחכמים.
וירוס כופר, מהווה בין האיומים היותר מפחידים והוא מאיים על ארגונים, חברות ואנשים פרטיים כאחד. הוירוס הזה למעשה מצפין את הקבצים הנמצאים במחשב של המשתמש ועל מנת לשחרר אותם דורש תשלום כופר.
וירוס כופר הסרה וטיפול במערכת שנפרצה תמנע פגיעה בעסק
תוכנות זדוניות כופר, הן סוג של תוכנות זדוניות שמונעות ממשתמשים לגשת למערכת או לקבצים האישיים שלהם ודורשת תשלום כופר על מנת לקבל גישה מחדש.
בעוד שאנשים מסוימים עשויים לחשוב שווירוס נעל את המחשב שלהם, תוכנות כופר בדרך כלל מסווגות כצורה שונה של תוכנה זדונית מאשר וירוס.
כיום, מחברי תוכנות כופר מורים על שליחת התשלום באמצעות מטבע קריפטוגרפי או כרטיס אשראי, ותוקפים יחידים, עסקים וארגונים מכל הסוגים.
אם הותקפתם על ידי וירוס כופר ההסרה שלו מהמערכת זה מה שיציל את הנתונים שלכם.
קצת היסטוריה
וירוס זה החל דרכו בשלהי שנות ה-2000, כאשר מתקפת כופר ראשונה והמשמעותית הייתה AIDS Trojan שהצפין שמות של קבצים כאשר תשלום הכופר נדרש בדואר.
בשנת 2013 נגרמו נזקים רבים וכבדים על ידי מתקפת "CryptoLocker" ולאורך השנים וירוס "Petya" או "WannaCry" למשל פגעו בלא מעט ארגונים ברחבי העולם ואף גרמו לנזקים בשווי מליוני דולרים.
כיצד פועל וירוס כופר?
מדובר באיום סייבר רציני ולא ידידותי בעליל, כאשר ההתמודדות מולו פעמים רבות מוצגת כבקשת כופר – האקרים פורצים למחשב המשתמש ומצפינים את הקבצים החשובים במחשב שלו.
לבסוף מוצגת בקשה לקבל תשלום כופר על מנת שניתן יהיה לשחרר את הקצבים, בקשת התשלום לרוב תהיה על ידי מערכת ביטקוין או מטבעות קריפטו על מנת שהם יוכלו לשמור על אנונימיות.
ההדבקה עשויה להגיע במגוון דרכים, כמו למשל על ידי קישור נגוע דרך המייל שלכם, על ידי הורדה של קובץ ממקור שאינו מהימן ועוד.
כיצד תוכנת כופר משפיעה על העסק?
סוגים שונים של תוכנות הכופר פוגעות קשות בעסקים. למעשה, התקפות על ידי וירוס כופר על עסקים עלו ב-88% במחצית השנייה של 2018, כאשר פושעי סייבר מתרחקים מהתקפות ממוקדות צרכנים ופונים יותר ויותר למתקפות על ארגונים גדולים כמו בתי חולים, סוכנויות ממשלתיות ומוסדות מסחריים.
בהתחשב בשפע של מתקפות וירוס הסרה ומניעה שלהם היא הערכית. העלות האדירה הכרוכה בהן, דורשת מהעסקים להפעיל ותחזק הגנה נרחבת ומתקדמת עבור העסק מפני תוכנות כאלו.
מה עושים כדי להגן על המערכות שלכם מפני וירוס כופר, אנשי הסייבר המומחים ידאגו לבצע את הפעולות הבאות:
- גיבוי נתונים – בהנחה שיש לכם גיבויים זמינים, בעת מתקפת וירוס כופר ההסרה שלו ועדכון המערכת מחדש, אנשי הIT יסרקו את הגיבויים שלכם מחדש כדי לוודא שהם לא נגועים. לכן, טוב שגיבוי הנתונים והאחסון שלהם יתבצע על ידי שרתי ענן מאובטחים עם הצפנה ברמה גבוהה ואימות מרובה גורמים.
- תיקון עודכן המערכת – תוכנות כופר מסתמכות לרוב על פריצות אבטחה במערכת כדי לקבל גישה לא חוקית למערכת או לרשת. כל עוד התוכנה ברחבי הרשת שלכם מעודכנת, התקפות כופר מבוססות ניצול לא יכולות לפגוע בכם. בנימה זו, אם העסק שלכם פועל על תוכנה מיושנת או לא מאובטחת, אתם נמצאים בסיכון מפני וירוס.
- ספאם וסיסמאות חזקות – פושעי הסייבר משתמשים בסוס טרויאני ככלי משלוח עבור תוכנות הכופר. מייל זדוני המסומן במערכת שלכם כספאם, נשלח למערכת שלכם כדי להדביק את משתמש הקצה ולקבל גישה למערכת. כאשר הווירוס מתפשט ממערכת למערכת באמצעות רשימה של סיסמאות נפוצות. על ידי לימוד כיצד לזהות דואר זבל ויישום אימות רב-גורמי, משתמשי הקצה שלכם יישארו צעד אחד מוגנים יותר.
השקיעו בטכנולוגיית אבטחת סייבר טובה. כאשר הדרך הטובה והאמינה ביותר עשות זאת היא בעזרתם המקצועית של חברת 'יזמקו'.
חברת 'יזמקו' מתמחה במתן שירותי מחשוב מתקדמים עבור עסקים, תערוך עבורכם בדיקות חדירה, תעריך את מערכת אבטחת המידע שלכם וכמובן תדאג לעדכן ולתקן ליקויים משמעותיים במערכת.
בעזרת המומחים של חברת 'יזמקו' אין לכם מה לחשוש ממתקפת וירוס כופר ההסרה שלו תתבצע במהירות וביעילות, והמידע הרגיש במערכות שלכם ישמר ללא פגע.
וירוס כופר במערכת מה עושים במצב הזה?
כמו שאומרים גרם של מניעה שווה קילו של תרופה. זה בהחלט נכון כשמדובר בווירוס כופר.
אם תוקף מצפין את הנותנים שלכם ודורש כופר, אין ערובה שהוא יבטל את ההצפנה בין אם תשלמו ובין אם לא.
לכן זה קריטי להיות מוכן על ידי ביצוע בדיקת חדירות, לפני שאתם מקבלים התראות על וירוס כזה. שני צעדים מרכזיים שכדאי לנקוט בהם:
התקינו תוכנת אבטחת מידע בארגון לפני שתפגעו על ידי וירוס, וגבו את הנתונים החשובים שלכם.
כמובן שתדאגו להפעלת מערכת אבטחה מתקדמת על ידי אנשי מקצועי מומחים, כאשר תקבלו התראת וירוס כופר ההסרה שלו מהמערכת תהיה אפשרית אודות לצוות המומחים של שירותי ה-IT.
אפשרות פוטנציאלית אחת בעת היתקלות עם וירוס הסרה שלו מהמחשבים, כאשר אולי בדרך זו תוכלו לאחזר כמה קבצים מוצפנים, אך אל תפעלו באופן עצמאי ותנו למומחים לעשות את העבודה.
השפעות על הארגון והעובדים
וירוס כופר משפיע גם על המערכות הטכנולוגיות של הארגון, ובין היתר גם על העובדים בארגון. מתקפה מסוג זה עשויה ליצור לעיתים תחושה של חוסר ביטחון ולעיתים אף פחד בקרב העובדים. העובדים בארגון עשויים לחוש חשש למקום עבודתם ולגורלו של העסק, מה שעשוי להביא לתוצאה של ירידה במוטיבציה ולירידה בתפוקה.
כמו כן, מתקפה זו גם עשויה להוביל לשעות עבודה נוספות של צוותי ה-IT על מנת לנסות ולשחזר את הנתונים ולנסות להשיב את המערכות לתפקוד מלא ככל הניתן. המתקפה עשויה להוביל ללחץ ועומס בקרב העובדים – חשוב לספק תמיכה לעובדים ולסייע להם בעת התמודדות עם ההשפעות של המתקפה.
איך ניתן לזהות וירוס כופר?
זיהוי וירוס מסוג כופר עשוי להיות מאתגר פעמים רבות, אך יחד עם זאת עדיין ישנם מספר סממנים המעידים על נוכחותו. בין הסימנים הברורים ביותר הוא קבלת הודעה פתאומית על מסך המחשב, ובה כתוב בין היתר כי הקבצים שלכם מוצפנים ונדרש תשלום כופר על מנת לשחרר אותם. הודעה זו עשויה להופיע במספר דרכים, כמו למשל כקובץ טקסט, חלון קופץ שלא ניתן לסגור או אפילו כתמונה.
סימנים נוספים שניתן לזהות הם קבצים שלא נפתחים, האטה פתאומית של המחשב, קבצים שנראים כחדשים אך עם סיומות מוזרות שלא היו קיימות קודם לכן.
הותקפתם עם וירוס מסוג כופר? כך ניתן להסיר אותו
- במקרה שהותקפתם בוירוס זה, חשוב לפעול במהירות האפשרית על מנת לצמצם נזקים. חשוב לנתק את המחשב מהרשת על מנת למנוע התפשטות של הוירוס למכשירים נוספים שברשותכם.
- לאחר מכן, יש להפעיל אנטי וירוס ולבצע סריקה מלאה במערכת – כן, זה עשוי לקחת קצת זמן, אבל זה חשוב.
- במידה והוירוס לא הוסר, רצוי ואף מומלץ לפנות לאנשי מקצוע מומחי סייבר שיודעים להתמודד ולטפל במצבים כאלה. לעיתים ניתן לשחזר את הקבצים המוצפנים במידה וישנם גיבויים קיימים.
חשוב מאוד שלא תנסו לשלם את הכופר, אין ערובה לכך שהקבצים שלכם ישוחררו לאחר קבלת התשלום – זהו בין היתר פתרון וירוס כופר מבין רבים שניתן להציע.
כמו כן, מומלץ להדריך את העובדים בארגון / חברה להימנע מביצוע הורדה של קבצים מאתרים שאינם מוכרים, לבחון היטב אימיילים חשודים או קישורים שנראים לא אמינים.
מומלץ להקפיד לבצע גיבוי תקופתי של כל הקבצים החשובים במיקומים נפרדים, כך שניתן יהיה לשחזר את הנתונים במהירות במקרים של התקפה, ועל ידי כך למזער ככל הניתן את הנזקים.
טיפים לגיבוי נתונים באופן עצמאי
על מנת להתגונן מפני וירוס כופר, חשוב לבצע באופן תדיר גיבוי נתונים. מומלץ להשתמש בכוננים חיצוניים, או למשל שירותי ענן על מנת לשמור על מספר עותקים של הקבצים החשובים לכם.
וודאו מראש שהכוננים החיצוניים אינם מחוברים באופן קבוע למחשב, כך שניתן יהיה למנוע הדבקה שלהם בוירוס.
בצעו גיבויים קבועים הן באופן אוטומטי והן ידנית, בהתאם לחשיבות הנתונים והשינויים המתבצים.
כמו כן, בידקו מדי פעם שאכן הקבצים המגובים נשמרים בצורה תקינה ושניתן גם לשחזר אותם במקרה של התקפה.
כמו כן, חשוב לוודא כל מה שניתן אודות אבטחת מידע תשתיות, שכן זהו מרכיב חשוב בקו ההגנה על מערכות המחשוב מפני וירוס כופר, כך שתוכלו להיות רגועים.
מהם סוגי הקבצים שמצפין וירוס כופר?
בין היתר, וירוס מסוג כופר מצפין מגוון קבצים קריטיים, למשתמש הפרטי ו/או לארגון. מדובר בקבצים מסוג TXT, PDF, DOCX, PNG, JPG, MP4, AVI ועוד.
לרוב מדובר בקבצים בעלי ערך רב. בנוסף לכך, וירוס כופר גם עשוי להצפין יישומים חשובים ו/או קבצי מערכת, דבר אשר משבית לחלוטין את המערכת ודורש תשלום של כופר עבור הגישה.
מדובר בהשפעה שיכולה להיות הרסנית במיוחד עבור ארגונים אשר מסתמכים על גישה מיידית למידע חשוב לצורך עבודה שוטפת בארגון.
שאלות נפוצות
אילו תוכנות כופר נפוצות ביותר עבור תקיפת עסקים?
GandCrab, SamSam, WannaCry, NotPetya – כולם סוגים שונים של תוכנות כאלו והם פוגעים קשות בעסקים.
תוכנת כופר הפכה יותר מתוחכמת עם הזמן.
בעוד שתוכנת הכופר המקורית הייתה מוגבלת להצפנה של נקודת קצה בודדת, לגרסאות הנוכחיות יש מנגנוני הפצה מתקדמים.
תוכנת כופר מודרנית מצפינה את הקוד שלה כדי להקשות על פריצה הפוכה ויכולה להשתמש בשיטות הצפנה לא מקוונות, ומבטלת את הצורך בתקשורת עם מרכז שליטה ובקרה.
האם כאשר מתרחשת מתקפת וירוס כופר צריך לשלם את הכופר?
רוב מומחי האבטחה ורשויות אכיפת החוק ממליצים לא לשלם את הכופר במקרה של התקפת תוכנת כופר.
ישנן שלוש סיבות עיקריות לכך:
- גם אם תשלם את הכופר, אין ערובה שפושעי סייבר יפענחו את הנתונים שלכם בחזרה.
- סוגים מסוימים של תוכנות הכופר למעשה אינם מסוגלים לפענח את הנתונים, גם אם הכופר שולם.
- תשלום הכופר מעודד התקפות עתידיות של תוכנות כופר נגד הארגון שלכם וארגונים אחרים.
השמעת המאמר לכבדי ראייה